De massakachel of tegelkachel is bekend vanuit skigebieden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Na het skiën lekker binnen tegen de speksteen houtkachel aan leunen om langzaam weer op te warmen. Slechts enkele blokken hout stoken en daar urenlang plezier van hebben. In Nederland zie je ze steeds vaker ter vervanging van de open haard of stalen kachel.
Een massakachel slaat de warmte op in steen en geeft deze geleidelijk af. Hoe meer massa, hoe langer de houtkachel stralingswarmte geeft. De warmte verspreidt zich via de muren door de hele ruimte. Je omgeving voelt aangenaam aan.
Omdat stralingswarmte de lucht niet verwarmt, stijgt de warmte niet naar boven.
Voordelen
Stralingswarmte heeft een aantal voordelen voor het binnenklimaat in huis ten opzichte van convectiewarmte zoals bij centrale verwarming met convectoren, stalen houtkachels of een open haard.
Omdat massakachels niet de lucht verwarmen, maar massa in de omgeving, ontstaat er geen luchtcirculatie die stofdeeltjes door de ruimte laat dwarrelen.
De temperatuur van de steenmassa blijft onder de 90 graden waardoor de houtkachel geen verschroeide stofdeeltjes in de leefruimte verspreidt, zoals bij een stalen kachel het geval is.
Ten slotte straalt een massakachel warmte uit naar de omgeving waardoor de warmte niet naar boven stijgt. Convectiewarmte verwarmt lucht, warme lucht stijgt naar boven.
Urenlang warmte
De warmte die een Yocoon massakachel opslaat tijdens een stook verwarmt een geïsoleerde ruimte 10 – 12 uur. Deze stook je daarom maar 1 á 2 maal per dag.
De eigen wensen, de buitentemperatuur, de mate waarin de woning is geïsoleerd en de grootte van de vuurkamer spelen hierbij een rol.